Interviu în Gazeta de Nord-Vest din 29 martie 2012 Aurelia Fedorca – prima femeie candidat de primar pentru Capitala Ţării Oaşului

Home  »  Activitate  »  Articole din presă  »  Interviu în Gazeta de Nord-Vest din 29 martie 2012
Mar 29, 2012 No Comments ›› Aurelia Fedorca

Puteţi citi mai jos interviul pe care l-am acordat cotidianului Gazeta de Nord-Vest. Interviul a fost publicat în ediţia electronică din 28 martie 2012 şi în ediţia tipărită din 29 martie 2012. Reproducem integral interviul:

Aurelia Fedorca – prima femeie candidat de primar pentru Capitala Ţării Oaşului

Preşedintele Organizaţiei Orăşeneşti Negreşti-Oaş a PSD, Aurelia Fedorca, este candidatul Uniunii Social Liberale (USL) la Primăria oraşului Negreşti-Oaş şi primul candidat femeie la fotoliul de primar al Capitalei Ţării Oaşului. Cu ceva mai mult de o lună înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile locale din 10 iunie, Aurelia Fedorca este, deocamdată, singurul candidat desemnat de partide pentru a intra în cursa pentru Primăria Negreşti-Oaş. Ultimul sondaj de opinie realizat în zonă o plasează drept favorită în această cursă. Aurelia Fedorca a obţinut un procent de 30 la sută din intenţiile de vot ale electoratului, în timp ce posibilul ei contracandidat, Cristian Jurje (PDL), a obţinut doar 17 la sută din intenţiile de vot ale negreştenilor.

Despre cum este să fii femeie politician şi femeie candidat la Primăria Capitalei Ţării Oaşului am aflat din interviul pe care ni l-a acordat Aurelia Fedorca.

Reporter: Ce v-a determinat să candidaţi la Primăria oraşului Negreşti-Oaş?

 

Aurelia Fedorca: M-am hotărât să candidez pentru că știu că pot face ceva concret pentru dezvoltarea orașului în care trăiesc. Argumentele mele sunt cu precădere profesionale. Mă refer, pe de o parte, la experienţa şi competenţele mele, iar pe de altă parte la experienţa şi competenţele membrilor echipei cu care pornesc la acest drum, colegii mei din PSD şi din USL. Cei 16 ani petrecuți în politică și experiența acumulată în administraţie în calitate de consilier local – 2 mandate, de subprefect, de șef Departament în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor de la Bucureşti, dar şi activitatea din mediul privat – şef al reprezentanţei Asirom şi acum director al Artimm Asigurări – au contribuit la formarea mea ca persoană ce poate găsi soluţii la problemele cetățenilor.

Candidez la Primăria orașului Negrești-Oaș pentru că sunt multe lucruri de făcut și știu că am forța de a rezolva problemele. Sunt o persoană care înclină balanţa către responsabilităţile pe care le am faţă de oameni, nu spre beneficiile de care aş putea dispune. Atunci când am decis să intru în politică mi-am promis că voi pune dorinţele oamenilor mai presus decât orice. Sunt un om realizat, dar îmi lipsește ceva. M-am săturat să văd atâţia oameni în jurul meu suferind, m-am săturat să tot aud spunându-se că nu sunt bani, m-am săturat să văd că oraşul nu este aşa cum ni-l dorim cu toţii, aşa că am hotărât că trebuie să fac ceva ca să schimb lucrurile. Primul pas este să candidez.

Rep: Sunteţi prima femeie care candidează la Primăria Oraşului Negreşti-Oaş. Cum văd negreştenii candidatura unei femei la Primăria Capitalei Ţării Oaşului?

 

Aurelia Fedorca: Poate că la un moment dat am crezut că faptul că sunt femeie ar putea fi o problemă, dar am primit atâta susţinere în jur încât mi-am dat seama că e vorba doar de prejudecăţile unora. În general, negreştenii s-au emancipat, iar faptul că sunt femeie în politică nu constituie neapărat un handicap. Eu nu candidez pentru că sunt femeie, ci candidez pentru că sunt convinsă că pot face ceva pentru oraşul în care trăiesc. Candidez pentru că mi-am demonstrat profesionalismul şi seriozitatea, iar colegii mei din partid şi conducerea partidului mă susţin pentru acest lucru. Ultimul sondaj realizat la Negreşti-Oaş arată că 80 la sută dintre negreşteni spun că nu îi deranjează dacă primarul va fi o femeie, îi interesează doar să facă treabă. Am un motiv în plus să intru în această cursă cu capul sus.

Rep: Sunteţi implicată de mulţi ani în politică. Aţi fost consilier local la Negreşti-Oaş două mandate, aţi fost subprefect, iar acum, pe lângă faptul că sunteţi om de afaceri, conduceţi Organizaţia PSD Negreşti Oaş. Cum este văzută femeia în politică în Ţara Oaşului?

 

Aurelia Fedorca: Depinde de femei şi de cât curaj au ele să se implice. Dacă nu te implici, indiferent că eşti bărbat sau femeie nu poţi să ai pretenţii. Apoi, după implicare, important este ca femeilor să li se acorde o şansă şi să nu fie etichetate înainte de a demonstra ce pot. În fond, oricine are de demonstrat ceva. Mie mi s-a dat această şansă şi cred că am demonstrat ce pot, de vreme ce am fost propusă şi susţinută să candidez la Primăria Oraşului Negreşti-Oaş. Succesul nu cred că ţine de frumuseţe sau de gen, de întâmplări sau de compromisuri, ci de tăria convingerilor, de competenţă, de profesionalism şi de responsabilitate, iar un pic de noroc nu strică nici el. Cu alte cuvinte, trebuie să fii omul potrivit la locul potrivit. În acest moment cred că sunt omul potrivit la locul potrivit.

Rep: Care ar fi avantajele unui candidat femeie şi, implicit, ale unui primar femeie?

 

Aurelia Fedroca: În unele situaţii, faptul că sunt femeie poate să constituie un avantaj. Am fost consilier local şi subprefect – cunosc problemele administrative ca şi orice bărbat pregătit în acest sens, am primit în audienţă femei şi bărbaţi cărora le-am rezolvat problemele şi care mi-au mulţumit; am fost şef departament în Comisia Naţională de Supraveghere a Asigurărilor de la Bucureşti, am avut în surbordine o mulţime de angajaţi, în calitate de şef al reprezentanţei Asirom şi acum de director al Artimm Asigurări am venit în contact cu mediul de afaceri, dominat de bărbaţi, dar nu am simţit vreodată să am un handicap din faptul că sunt femeie, ci am avut o relaţie de la egal la egal.

Faţă de bărbaţi, ca şi femeie şi mamă, cunosc necesităţile şi problemele cu care se confruntă toate familiile, sunt cetăţean implicat de mulţi ani, cunosc toate problemele oraşului în care trăiesc şi de aceea spun că în acest moment faptul că sunt femeie costituie un avantaj. Dar, să nu uităm, am o întreagă echipă de bărbaţi în spate, echipa USL, care este cea mai bună din toată Ţara Oaşului. La fel, să nu uităm că în ultimii ani avem tot mai multe femei care au fost alese în funcţia de primar. În apropriere o avem pe colega mea din PSD, Eugenia Godja, care este primar în Sighetul Marmaţiei şi care este foarte apreciată şi respectată, iar în zona Oaşului este primăriţă doamna Monica Sobius la Tarna Mare. Cred că acum există o deschidere mai mare pentru ca femeile să acceadă în funcţii cheie în administraţie, bineînţeles dacă ele demonstrează că pot face faţă.

Reporter: Sunteţi candidatul USL în această competiţie electorală. Asta înseamnă o provocare şi o responsabilitate în plus…

 

Aurelia Fedorca: Nu sunt singură în această competiţie, din contră. Sunt candidatul USL, îi am alături pe colegii din PSD şi din PNL, iar împreună formăm cea mai puternică echipă. De altfel, noi vom propune la Primărie şi la Consiliul Local o echipă formată din cei mai buni profesionişti, social-democraţi şi liberali deopotrivă.

Rep: Care ar fi, pe scurt, principalele probleme cu care se confruntă negreştenii şi ce soluţii vedeţi?

 

Aurelia Fedorca: Problemele sunt multe, ca şi în alte oraşe. Priorităţile, în mare, ar fi drumuri mai bune, apă mai curată și mai ieftină, un oraș mai curat în ansamblul său, şosea ocolitoare a centrului oraşului, o Casă de cultură, servicii medicale de calitate, școli frumoase, parcuri și locuri de petrecere a timpului liber, locuinţe şi, poate pe primul loc, locuri de muncă sigure și bine plătite. Un punct important va fi şi susţinerea mediului de afaceri local. Cred că marea noastră şansă, a Negreştiului, pentru a atinge un prag de dezvoltare mai ridicat ar fi finalizarea staţiunii de schi de la Luna Şes. Aici ar putea fi atraşi investitori importanţi, din ţară şi din străinătate, iar negreştenii şi-ar putea deschide mici afaceri, începând de la pensiuni până la alte tipuri de servicii necesare unei staţiuni de această talie. Asta ar duce la crearea de locuri de muncă pe toate segmentele şi, implicit, la un nivel de trai mai bun şi mai sigur pentru negreşteni. Nu mai trebuie să spun că proiectul staţiunii de schi îi aparţine actualului primar, colegul meu Nicolae Bura, căruia trebuie să-i mulţumim cu toţii pentru moștenirea generoasă pe care ne-o lasă. Datorită lui, Negreştiul derulează acum proiecte de circa 60 de milioane de euro. Tot lui, şi nu numai, trebuie să-i mulţumesc pentru că mă susţine şi mă încurajează în această competiţie.

Rep: Mult succes!

 

PROFIL: Aurelia Fedorca

În vârstă de 46 de ani, Aurelia Fedorca are o vastă experienţă politică şi profesională. Este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice, specialitatea Finanţe-Bănci, la Universitatea din Oradea, şi a luat masterul în “Managementul juridic al firmei şi jurisdicţia sigurărilor” la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş”. Totodată, a urmat programul de formare specializată “Abilităţi manageriale, marketingul şi managementul firmei” la Institutul Naţional de Adminstraţie.

Aurelia Fedorca este în prezent director general al SC ARTIMM General Asig. Broker de Asigurare, după ce în 2010 a fost şef Departament la Comisia Naţională de Supraveghere a Asigurărilor, iar în 2009 subprefect al judeţului Satu Mare. De asemenea, în perioada 2004 – 2009, Aurelia Fedorca a fost consilier local în Consiliul Local Negreşti-Oaş, fiind aleasă două mandate consecutiv, în 2004 şi 2008. În perioada 1987-2009 a lucrat la reprezentanţa Asirom Negreşti-Oaş, pe care a condus-o timp de mai mulţi ani în calitate de şef de reprezentanţă.

Aurelia Fedorca a intrat în politică în anul 1996, când s-a înscris în PSD. A fost, pe rând, vicepreşedinte al PSD Negreşti-Oaş (2004-2010), vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene de Femei a PSD Satu Mare (2004-prezent), membru în Biroul Executiv Judeţean al PSD (2005-prezent), membru în Consiliul Naţional al PSD (2005-prezent). În vara anului 2010, Aurelia Fedorca a fost aleasă în funcţia de preşedinte al PSD Negreşti-Oaş, iar în decembrie 2011 a fost desemnată candidatul acestui partid la funcţia de primar al oraşului Negreşti-Oaş, primind şi susţinerea PNL în cadrul Uniunii Social Liberale.

Aurelia este căsătorită cu Gheorghe Fedorca şi are două fete, Adela şi Cristina. Adela a terminat Cibernetica în Bucureşti, unde şi lucrează, iar mezina familiei, Cristina, este studentă la Londra.


Lasa un comentariu